Gyermekvédelem a mindennapokban

A gyermekvédelem jogi-, és szolgáltatói oldala. Problémák, eredmények, ötletek.

Utolsó kommentek

Friss topikok

Linkblog

Aktualitás - nyári gyermekétkeztetés

2009.05.14. 11:54 egymilliomod

 

Egy kis aktualitás következik.
 
Immár (ha jól emlékezem) 4. éve, hogy a kormány elindította a nyári gyermekétkeztetést. A kezdeti próbálkozások és sikerek után, idén is útjára indult a program.
Igaz, még mindig vannak érdekes kérdések és felvetések, mint pl. az óvodás gyermek, akinek ugye jár étkezés az intézményben, neki is kelljen-e biztosítani a nyári étkeztetést?
 
A jogszabály úgy szól, hogy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek számára kell napi egyszeri étkezést biztosítani legalább 44, legfeljebb 54 munkanapon keresztül. Ami elsősorban melegétel kell hogy legyen, de amennyiben ez nem biztosítható, úgy felmelegíthető készétel (konzerv) által is biztosítható az étkeztetés. A támogatás mértéke maximum 370 Ft. lehet gyermekenként.
 
Idén a tavalyi összeg kétszerese jut a települések számára, ami igazán jó hír.
Mindenképpen fel kell használni ezt az összeget, ami nagy segítség a gyermek és a család számára, hiszen 54 munkanappal számolva közel 20 ezer Ft-ot tud megspórolni a család gyermekenként.
 
Lehet hallani olyan hangokat, mely szerint a gyermek nem kéri a konzervet, mert a szülő elviszi és eladja, vagy elcseréli valamire.
Probléma még, hogy miként tudja megoldani az önkormányzat a melegétkeztetést. Vannak települések, ahol házhoz viszik az ételt, más településeken pedig helyben, a menzán lehet elfogyasztani azt (vagy hazavinni). Azonban sok helyen előfordul az, hogy a támogatást megkapók nem képesek pár száz métert megtenni azért, hogy a gyermek étkezhessen. Azért ez mégiscsak mindennek a teteje szerintem, ha már az ingyenes dolgokért sem képesek egyesek pár lépést megtenni.  
Kíváncsi vagyok, hogy ilyen esetekben mennyi pénz és támogatás marad bent a rendszerben úgy, hogy az már ki is van fizetve. Valószínűleg nem elhanyagolható ez az összeg.
 
A jogszabály I. számú mellékletében meghatározott összegen túl többletigény kérésére is van lehetőség, melyet éppen a napokban kell megkérni. Ezt a maradvány-összeget a Magyar Államkincstár teljes mértékben ki szokta utalni, már azokon a településeken, akik élnek ezzel a lehetőséggel. És szerencsére szoktak is.
Ezzel szemben az elmúltévek tapasztalatai szerint sok önkormányzat, ahol kifejezetten veszélyeztetettek a gyermekek valamint sok hátrányos helyzetű család él, egyszerűen nem foglalkozik a nyári gyermekétkeztetéssel, ami egyszerűen minősíthetetlen.
 
Érdekelne, hogy országos szinten hogyan működik a nyári gyermekétkeztetés megvalósítása (melegétel, vagy konzerv), valamint, hogy miként áll ehhez az önkormányzat, és mennyi pénz maradhat bent a rendszerben a fentiekben említettek szerint?
 
A jogszabály itt található (PDF formátum, sajna nem tudtam kimásolni a táblázatot), ahol mindenki megnézheti az I. számú mellékletben, hogy az ő településére mennyi támogatás jut.
 
Egyébként idén a határidő 2009. május 27., ameddig a szociális és gyámhivatalok részére az igényléseket (és többletigényeket) meg kell küldeni. Hajrá!

2 komment

Címkék: jogszabály aktualitás gyermekétkeztetés

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekvedo.blog.hu/api/trackback/id/tr281121027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kandita 2010.05.04. 12:25:35

Érdekelne hogy ha gyeremekem nem vesz részt az étkeztetéssben akkor a havi gyermekvédelmi pénzt azt megkapjuk? Mert haza hordani nem lehet de viszont nyáron nyaralnak iletve korházba kell menni egy hétre. Vagy meg marad az önkormányzatnak?

egymilliomod · http://gyermekvedo.blog.hu 2010.05.04. 19:17:38

Éppen fordítva van. Egyes gyermekvédelmi támogatások alapján kaphat szociális nyári gyermekétkeztetést a gyerek.

Az említett gyermekvédelmi pénz teljesen független a nyári programoktól. Az a feltételek alapján jár.
süti beállítások módosítása