Gyermekvédelem a mindennapokban

A gyermekvédelem jogi-, és szolgáltatói oldala. Problémák, eredmények, ötletek.

Utolsó kommentek

Friss topikok

Linkblog

A gyerekekkel bármit meg lehet tenni

2009.09.03. 12:08 egymilliomod

 

Egyszerűen vérlázító, amikor gyermekek sérelmére követnek el valamilyen bűncselekményt. Ezt az elhanyagoláson át a bántalmazáson keresztül a gyermekekre szánt pénz elköltésén át mindenre értem. Az aktuális hír szerint halmozottan hátrányos helyzetű gyermekektől nyúlták le a lóvét, hogy pár család (vezető beosztásúak!) jól érezze magát a Balatonnál. Mocskos nagy pofátlanság ez, akár csak a fogyatékkal élők foglalkoztatására szánt pénzek lenyúlása.
A börtönben és a társadalomban ugyanolyan elbírálás alá kellene esnie ezeknek az eseteknek, mint a gyermekekkel történő szexuális bántalmazásnak... Miért? Mert az egyikkel egy életre szóló „negatív” élményt kap a gyerek, addig az üdültetéssel egy életre szóló „pozitív” élménnyel gazdagodik. Már ha nem lopják el a pénzt előlük.
 
Minden nyáron tele van a sajtó azzal, hogy mennyire nincsen pénze az embereknek üdülésre, nyaralásra, mely nem csak a szülőknek fontos a feltöltődéshez, hanem a gyereknek, hogy kimozduljon a lakókörnyezetéből. Nem is képzelné az ember, hogy mennyi gyerek van, aki az egész nyarát otthon, a településen tölti, ahol nem igazán van lehetősége értelmes programokat találni, nem is beszélve például egy-két hetes táborról, vagy üdülésről.
Idén is meglátogattam mamámat, aki finoman szólva sem a leggazdagabb településen lakik. És mit látok? Hogy az önkormányzat szarik a gyerekekre, semmilyen értelmes programmal nem tud előállni. A gyerekek az utcán lófrálnak, tv-t néznek, unatkoznak. Jobb esetben pedig segít a ház körüli munkákban.
 
A gyermekvédelem romokban hever. A családgondozók kevesen vannak és túlterheltek, az önkormányzatnak nincsen pénze programszervezésre. A kistérségek létrehozásával - ahol ugye több feladatot vállalnak és így magasabb normatívát kapnak - a gyermekvédelemre és szociális ellátásokra szánt támogatások egyszerűen elvesznek, elvesztek. Fogják és átcsoportosítják máshova, így ez is simán tekinthető bűncselekménynek, hiszen nem arra költik el a pénzt, amire kapta a kistérség.
Tudom, hogy az önkormányzatoknak a gyermekvédelem egy nagy teher és fölösleges plusz, pláne úgy, hogy a legkevésbé a polgármesterek, képviselők foglalkoznak ezzel az üggyel. Kipipálják a feladatot minimális ellátással és akkor az önkormányzat itt be is fejezte ténykedését.
 
A gyermekjóléti szolgálatnak a feladata a településen programok szervezése, de mint tudjuk, nincsen pénz. De vajon ötletek vannak? Amikhez még anyagi forrás sem kell, de mégis értelmes időtöltés lehet a településen élő gyerekek számára.
 
A kisebbségi önkormányzat életre szóló élménytől fosztotta meg a gyerekeket, és mindezt szemrebbenés nélkül megtették az érintettek. Megtették gyerekekkel, akik még az érdekeiket sem tudják képviselni.
De ugyanez a helyzet az önkormányzatokkal és az állammal is. Ha felelősségre lehetne vonni az önkormányzatokat (államot), akkor súlyos elhanyagolás miatt mindenképpen meg lehetne tenni, melyben nem csak az aktuális eset játszik szerepet, hanem az elmúlt egy évtized. És akkor még a feladat ellátási kötelezettségről nem is beszéltem...

Szólj hozzá!

Címkék: vélemény gyermekvédelem pofátlanság

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekvedo.blog.hu/api/trackback/id/tr771357219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása