Gyermekvédelem a mindennapokban

A gyermekvédelem jogi-, és szolgáltatói oldala. Problémák, eredmények, ötletek.

Utolsó kommentek

Friss topikok

Linkblog

Az eltűnt anya esete a sajtóval

2009.05.12. 16:04 egymilliomod

 

Egy pöppet felhúztam magam a sajtón, ahogyan a terhes anya és gyermeke eltűnését kezelte a hétvégén és a tegnapi napon. Itt, itt és itt lehet utána nézni, ha valaki nem tudná, hogy miről van szó.
 
Azzal még semmi baj nincsen, hogy egyszer csak eltűnik az anya a gyermekével, és ezt a sajtón keresztül nyilvánosságra hozzák, hátha tud valaki segíteni, a baj ott kezdődik, amit utána művelt a média.
 
Már akkor lehetett valamit érzékelni az esemény súlyából, mikor megjelentek az első cikkek, hogy megtalálták az anyát és a gyermekét, de a rendőrség nem kíván nyilatkozni az ügyben. És miért is nem? Mint a történetből kiderül, ez az anya nem véletlenül került el az otthonától 150 km-re, hanem igen is oka volt a váratlan távozásának. Ami szerintem elsősorban a családon belüli bántalmazáshoz köthető.
Éppen ezért nem szerencsés, hogy az újságírók mégis addig nyomultak, míg rá nem találtak a „főszereplőkre”. Azért sem szerencsés, mert elképzelhető, hogy az anya már egy ideje tervezte az észrevétlen és nyomtalan eltűnését, amit többek között azért is szeretett volna megtenni, hogy a férje ne találja meg. És ehhez teljes mértékben oka van.
 
Ezeknek az átmeneti otthonoknak az egyik célja, hogy a bántalmazó fél ne tudja megtalálni a bántalmazottat, valamint nyugalomra leljen, és egyúttal profi segítséget is kapjon az intézménytől. De hála az újságíróknak, ez csak részben valósult meg.
 
Az eset pikantériája még, hogy mindenképpen meg kellett említenie a rendőrségnek és a sajtónak, hogy mennyibe is került a felkutatás. Ami egyébként valóban tetemes összeg. Ami itt a kétségbe esett szülőt terheli az az, hogy tényleg szólhatott volna a rendőrségnek, hogy vonják vissza a körözést, de minden bizonnyal nem ez volt a legnagyobb gondja az elmenekülésekor.
Azt pedig nyilván nem fogjuk megtudni, hogy miért is menekült el az anya a gyermekével, valamint, hogy az idősebb gyermeket miért nem vitte magával.
 
Valamelyik újságíró fel is tette a költői kérdést, hogy miért is olyan messze ment el az anya a gyermekével? Megválaszolom: többek között azért, mert itt az ország egész területéről fogadnak arra rászorulókat, és valószínűleg az ország egyik legjobb anyaotthona. Valószínű, hogy az anya már előbb utána nézett a lehetőségeknek, mint hogy vaktában neki indult volna a világnak, háta lesz valami.
 
Végezetül nekem még a várandós anya szociális válsághelyzete, mint fogalom ugrott be, mely olyan családi, környezeti, társadalmi helyzet vagy ezek következtéből kialakult állapot, amely a várandós anya testi vagy lelki megrendülését, társadalmi ellehetetlenülését okozza, és ezáltal veszélyezteti a gyermek egészséges megszületését.
 
Ez is benne van a pakliban....

Szólj hozzá!

Címkék: erőszak otthon átmeneti családon belüli anyaotthon

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekvedo.blog.hu/api/trackback/id/tr581117382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása